TBMM Başkanı Kurtulmuş, İslam Bilim ve Teknoloji Aletleri Koleksiyonu Projesi’ne ilişkin çalışmaları inceledi

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Japonya’nın başkenti Tokyo’da, Yunus Emre Enstitüsü’nün bulunduğu binada hayata geçirilmesi planlanan İslam Bilim ve Teknoloji Aletleri Koleksiyonu Projesi’ne ilişkin Tokyo Din Hizmetleri Müşaviri Muhammed Raşit Alas ve Tokyo Camii Diyanet Vakfı çalışanlarından bilgi aldı.

Tokyo Üniversitesi’nde ve Türkiye’de Osmanlı tarihi çalışmaları yapan Prof. Dr. Tadashi Suzuki ve Prof. Dr. Minako Mizuno Yamanlar ile de bir araya gelen Kurtulmuş, görüşmenin ardından gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bilim, sanat, kültür, medeniyet alanındaki çalışmalarını Japonya’da anlatabilmek için her türlü gayreti ortaya koyacaklarını belirtti.

Tokyo Camii’nin kuruluşunun 25’inci yıl dönümü olduğunu, caminin etrafındaki hizmetlerin de daha köklü ve daha güçlü hale geldiğini görmekten memnuniyet duyduğunu söyleyen Kurtulmuş, “Yunus Emre Enstitüsü vasıtasıyla el sanatları ve Türkçe Japon dostlarımıza öğretiliyor. Ayrıca değerli iki bilim insanının burada Türk toplumuyla gayet güzel entegre olmuş bir vaziyette Türk kültürünü ve özellikle Osmanlı kültürünü burada anlatmaları fevkalade değerli” diye konuştu.

Yunus Emre Enstitüsü’nün bulunduğu binanın üst katının bir bilim müzesi haline geleceğini vurgulayan Kurtulmuş, “Buradaki enstitü, gerçekten Japonya’da İslam kültürün, İslam çalışmalarının, araştırmalarının gelişmesi ve yaygınlaştırılması bakımından çok değerli hizmetler görecek. Biz de Türkiye olarak bilim, sanat, kültür geçmişimizi, medeniyetimizin önemli yanlarını Japon dostlarımıza tanıtabilmek için elimizden gelen her türlü desteği, gayreti ortaya koyacağız. Burası birkaç yıl içerisinde kayda değer, dünyanın dört bir tarafında tanınan önemli bir merkez haline gelecek. Tabii burada önemli bir konu da hizmetlerin Tokyo Camii ve çevresinde devam eden bu hizmetlerin sürdürülebilmesi için Japoncayı çok iyi bilen, Japon kültürünü yakinen tanıyan Türk evlatlarımızın, gençlerimizin de Japonya’ya gelmesini, buradaki çalışmalara katkıda bulunmalarını, hatta Türkiye’de Japoncayı öğrenerek buraya gelmelerini tavsiye ederiz, temenni ederiz. Çünkü burada hakikaten çok güçlü, her iki toplumu da tanıyan, her iki dile de vakıf olan gençlere, araştırmacılara ihtiyaç var. Ümit ederiz ki gençlerimiz buraya gelsinler, burada master yapsınlar, doktora yapsınlar, Japoncayı çok daha yakından tanısınlar ve Türk kültürüyle zaten büyük benzerlikler taşıyan Japon kültürünü içselleştirerek hem kültürümüzün tanıtılması hem dinimizin, medeniyetimizin tanıtılması bakımından da fevkalade önemli fonksiyonlar icra etsinler” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, ziyareti anısına, Tokyo Camii’nde sergilenmek üzere Hasan Rıza Efendi’nin asırlık Mushaf-ı Şerif’inin tıpkıbasımını hediye etti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, daha sonra Türkiye’nin Tokyo Büyükelçiliği’ne geçerek Büyükelçi Oğuzhan Ertuğrul’dan çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Kurtulmuş, ziyaret sonrası sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında şunları kaydetti:

“Tokyo temaslarımız kapsamında, parlamento heyetimizle birlikte Büyükelçiliğimizi ziyaret ederek Büyükelçi Oğuzhan Ertuğrul’dan çalışmaları hakkında bilgi aldık. Büyükelçimize ve misyonumuzda görev yapan çalışanlarımıza görevlerinde üstün başarılar diliyorum.”

Related Posts

Yüzüncü günde Saraçhane’de tarihi miting! Özgür Özel halka seslenecek

CHP, İmamoğlu’nun tutuklanmasının 100. günü dolayısıyla, mücadelenin ilk adresi olan Saraçhane’de bir miting düzenliyor. CHP lideri Özgür Özel konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.

Trump: Savaşın bitmesi için Netanyahu’ya karşı katı olacağım

ABD Başkanı Donald Trump “Gazze Şeridi’ndeki savaşın bitmesi için Netanyahu’ya karşı katı olacağım” dedi.

Muğla’da odalar ve borsalar zeytin yasası için ayakta

Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) ortak açıklama yaparak, zeytinlik alanlarda sanayi, madencilik ve enerji projelerine izin verilmesini içeren, kamuoyunda ‘Zeytin Yasası’ olarak bilinen torba yasanın stratejik öneme sahip tarımsal üretim alanlarına zarar vereceği endişesini dile getirdi.

AB’nin dönem başkanlığı önce Danimarka’ya sonra Rum Yönetimi’ne geçecek

AB’nin 6 ayda bir dönüşümlü olarak ülkeler arasında üstlenilen dönem başkanlığı 6 ay boyunca Danimarka’ya ardından da 1 Ocak 2026’da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) geçecek.

Yaşlı adam, karısını tüfekle katletti!

Adıyaman’ın Gerger ilçesinde Ahmet Dolaş, tartıştığı eşi Leyla Dolaş’ı av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Zanlı jandarma tarafından gözaltına alındı.

Ağaç gibi nefes alan malzeme: Canlı yapı karbonu havadan çekiyor

İsviçre’deki ETH Zürih Üniversitesi’nde bilim insanları, havadaki karbondioksiti ağaçlar gibi emebilen canlı bir malzeme geliştirdi. Malzeme, fotosentez yapan bakteriler sayesinde karbondioksiti hem organik hem de mineral forma dönüştürebiliyor.