Özel okullarda fiyat artışları: ‘Velilerimiz pahalı buluyorsa, kayıt özgürlükleri var’

Özel Okul Fiyatlarındaki Artışlar Gündemde

Özel okullardaki fiyat artışları hakkındaki tartışmalar devam ederken, Milli Eğitim Bakanlığı, bazı özel okulların “fahiş fiyatlar” talep etmesi üzerine soruşturma başlattığını duyurdu.

Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk, BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada fiyat artışlarını değerlendirirken, eleştirilere cevap verdi.

2025-2026 eğitim öğretim döneminde, özel okulların ara sınıflardaki resmi artış oranı yüzde 54,8 olarak belirlendi.

Bazı okullarda yasal artış sınırını aşmamalarına rağmen, okul ücretlerinin yıllık 700-800 bin liraya, hatta bazılarının 1 milyon TL’nin üzerine çıktığı görüldü.

Eylül 2025’te başlayacak yeni eğitim öğretim döneminde, özel okulların yıllık fiyatı 300-350 bin liradan başlayıp 1-1,5 milyon liraya kadar çıkabilecek.

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, velilerin kendi bütçelerine göre okul seçme özgürlüğü olduğunu ve yasal sınırın üzerinde zam yapmanın mümkün olmadığını belirtiyor.

TÖZOK, 1.500 üyesiyle sektörün önemli bir kısmını temsil ediyor.

‘Okulların Kapısında Kayıt Kuyruğu Oluşuyor’

Öztürk, özel okulların yasal sınırları aşarak keyfi olarak ücret artışı yapamayacağını ve aksi takdirde Milli Eğitim Bakanlığı’nın gereğini yapacağını savunuyor.

Özel okullara yöneltilen “fahiş fiyat” eleştirilerine karşı ise velilerin seçme özgürlüğü olduğunu vurguluyor.

Öztürk, medyada ve kamuoyunda bütün özel okulların ücretlerinin 1 milyon olduğu algısının yanlış olduğunu belirterek, bu tür okulların sayısının 25-50 arasında olduğunu, bu okullarda sınavla öğrenci alındığını ve kapılarında kuyruklar oluştuğunu söylüyor.

Öztürk, devlet okullarında öğrenim gören bir öğrencinin devlete yıllık neredeyse 200 bin TL maliyetine karşılık, özel okulların fiyatlarının pahalı olduğunu düşünen velilerin farklı okullar tercih edebileceğini ifade ediyor.

Öztürk’e göre, kurumlar velilerden alamayacakları bir ücreti açıklamazlar ve velilere bu rakamlar hakkında gerekli açıklamaları yapabilirler.

‘Özel Okullar Günah Keçisi İlan Ediliyor’

Özel okullardaki eğitim ve materyal ücretleri, bir sonraki eğitim öğretim yılını kapsayacak şekilde belirleniyor.

Öztürk’e göre, özel okullarda diğer sektörlerde bulunmayan düzenlemelerin uygulanmasının sonucunda, pandemiden bu yana 2.500 okulun kapandığını belirtiyor.

Personel giderlerinin yüzde 480 arttığı 2021-2022 ve 2023 yıllarında, özel okul ücretlerindeki yüzde 260’lık artışın sınırlı olmasının sebebi olarak gösteriliyor.

Öztürk, 2023-2024 eğitim öğretim yılında büyükşehirlerdeki özel okullarda talepte yüzde 10-15 düşüş gözlendiğini, Anadolu’daki özel okullarda bu düşüşün daha fazla olduğunu ifade ediyor.

‘Özel Okullar Sebep Değil, Sonuçtur’

Öztürk, tüm eleştirilere rağmen 2025-2026 döneminde talepte bir düşüş beklenmediğini dile getiriyor.

Sistemde bulunan 18,5 milyon öğrencinin sadece 1,5 milyonunun özel okullara gittiğini belirten Öztürk, özel okulların talep görmesinin mevcut eğitim sisteminin bir sonucu olduğunu söylüyor.

Öztürk, öğretmen maaşları, eğitim programları, kira, bakım ve vergiler gibi unsurların özel okulların en büyük giderlerini oluşturduğunu belirtiyor.

Related Posts

ANKARA TRAFİĞE KAPALI YOLLAR 2 TEMMUZ 2025 | Bugün Ankara’da hangi yollar trafiğe kapatılacak, ne zaman açılacak? Bugün Ankara’da yollar neden kapalı, Anıt Caddesi trafiğe kapalı mı? Emniyet Müdürlüğü duyurdu!

Ankara’da bugün trafiğe kapalı yollar listesi 2 Temmuz 2025, Ankara Emniyet Müdürlüğü açıklamasıyla belli oldu. Başkentte düzenlenecek etkinlik nedeniyle, Ankara Emniyet Müdürlüğü trafiğe kapatılacak yolları ve caddeleri açıkladı. Saat 14.00’ten itibaren sürücüler kapatılacak yollara giriş yapamayacak ve alternatif güzergâhlara yönlendirilecekler. Ayrıca, Kazım Karabekir Caddesi Celal Bayar Bulvarı, GMK Bulvarı’nın Strazburg Caddesi Dögol Caddesi’nin Beşevler Kavşağı ile Anadolu Meydanı gibi yollar da ihtiyaç halinde trafiğe kapatılacak. Peki, Ankara’da bugün hangi yollar kapalı, ne zaman açılacak, alternatif güzergahlar nereler? Anıt Caddesi trafiğe kapalı mı? İşte, 2 Temmuz 2025 Ankara trafiğe kapalı yollar listesi ve ayrıntılar.

AUZEF bütünleme sınavı ne zaman? AUZEF bütünleme sınav yerleri açıklandı mı?

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) öğrencileri, bahar dönemi bütünleme (telafi) sınavları için merakla gözlerini akademik takvime çevirdi. Peki, AUZEF bütünleme sınavı ne zaman? AUZEF bütünleme sınav yerleri açıklandı mı?

Ankara’da Yükseköğretim Kongresi’nde kimlik bunalımı masaya yatırıldı: Uluslararası katılımcılar ortak sorunlara dikkat çekti

Ankara’da düzenlenen Uluslararası Yükseköğretim Kongresi, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda üniversitelerin karşı karşıya bulunduğu kimlik krizini çok yönlü biçimde ele aldı. Kongrede, yükseköğretim sisteminin sadece yapısal değil, aynı zamanda zihinsel ve kültürel bir dönüşüme ihtiyaç duyduğu vurgulandı.

TYT’de optiğe imza atmayı unutanların sınavı geçersiz mi olacak?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumunda optik forma imza atmayı unutan adayların sınavlarının geçerliliği konusunda adaylar arasında endişe yaşanıyor. ÖSYM’nin yayımladığı 2025 YKS Kılavuzu ve geçmiş yıllardaki uygulamalar incelendiğinde, bu durumun sınavın geçerliliğini doğrudan etkileyip etkilemediği merak konusu oluyor. Peki, TYT’de optiğe imza atmayı unutanların sınavı geçersiz mi olacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

20 milyon öğrenci için tatil zili

İlk ve ortaöğretim okullarında eğitim gören yaklaşık 20 milyon öğrenci karnelerini alarak yaz tatiline girdi.

İsrail ve İran’ın nükleer silahı var mı? Nükleer belirsizlik detayı!

İsrail ve İran’ın nükleer silahı var mı sorusu, savaş dolayısıyla merak konusu oluyor. İsrail, nükleer silahlara sahip olduğu yaygın olarak kabul edilen ancak bunu resmi olarak ne doğrulayan ne de yalanlayan bir politikaya sahiptir. Bu durum, nükleer belirsizlik (nuclear ambiguity) olarak adlandırılır. Uzmanlar, İsrail’in Dimona nükleer tesisinde nükleer silah geliştirdiğine inanmaktadır. Çeşitli raporlar, İsrail’in 90 civarında nükleer savaş başlığına sahip olduğunu ve bunları fırlatabilecek kapasitede olduğunu öne sürmektedir. İşte, İsrail ve İran’ın nükleer silah kullanımı hakkında detaylı bilgiler