Muğla’da odalar ve borsalar zeytin yasası için ayakta

Muğla Zeytin Ağaçlarının Önemi

Muğla’nın verimli topraklarında binlerce yıldır varlığını sürdüren zeytin ağaçları, sadece tarımsal bir ürün değil, aynı zamanda kültürün, tarihin ve ekonominin temel taşlarından biri olarak büyük bir öneme sahiptir. Gelecek nesillere bırakılacak en değerli miraslardan biri olan zeytinlikler, Muğla’da yaşamın, bolluğun ve bereketin simgesidir.

Muğla Odaları Borsası tarafından yapılan ortak açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edilen ve Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmek üzere olan torba yasa ile maden yapılacak alanlardaki zeytin ağaçlarının taşınması veya eşdeğer büyüklükte yeni zeytinlik sahaları oluşturulması önerisi üzerine endişeler dile getirildi.

Muğla Odaları ve Borsası, yasanın bu şekilde yürürlüğe girmesi durumunda Muğla ormanları ve zeytinlik alanlarının zarar görmesinden büyük kaygı duyduklarını belirtti. Çevre platformlarının, zeytin ağaçlarının taşınabileceği konusundaki görüşlerin bilimsel dayanaktan yoksun olduğunu vurgulayarak, bu tür bir uygulamanın ciddi ağaç ve verim kayıplarına yol açabileceğini ifade ettiler.

Zeytin ağaçlarının yok edilmesiyle başlayacak olan döngü, orman varlığının tahrip edilmesi, çevrenin kirlenmesi, sağlıklı besine ulaşım hakkının ihlali ve iklim krizine karşı kırılganlığın artması gibi olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Bu nedenle, zeytinliklerin korunması, yeni zeytinlik sahalarının oluşturulmasının ise zararlı ve gereksiz bir çaba olacağı belirtilmektedir.

Muğla’nın zeytinlik alanlarına yapılacak madencilik gibi faaliyetler konusunda mevcut kanunda 3 kilometre yarıçapındaki uzaklık zaten yasaklanmış durumdadır. Ancak zeytinliklerin taşınması ve yeni zeytinlik sahalarının oluşturulması mümkün görünmemektedir. Anıt niteliğindeki ve tarihi öneme sahip zeytin ağaçlarının korunması, gelecek nesillere aktarılması için önemlidir.

Zeytincilikle ilgili yasal düzenlemeler yapılırken, tarihi mirasımıza ve doğal varlıklarımıza zarar vermemek adına hassasiyet gösterilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Related Posts

Yüzüncü günde Saraçhane’de tarihi miting! Özgür Özel halka seslenecek

CHP, İmamoğlu’nun tutuklanmasının 100. günü dolayısıyla, mücadelenin ilk adresi olan Saraçhane’de bir miting düzenliyor. CHP lideri Özgür Özel konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.

Trump: Savaşın bitmesi için Netanyahu’ya karşı katı olacağım

ABD Başkanı Donald Trump “Gazze Şeridi’ndeki savaşın bitmesi için Netanyahu’ya karşı katı olacağım” dedi.

AB’nin dönem başkanlığı önce Danimarka’ya sonra Rum Yönetimi’ne geçecek

AB’nin 6 ayda bir dönüşümlü olarak ülkeler arasında üstlenilen dönem başkanlığı 6 ay boyunca Danimarka’ya ardından da 1 Ocak 2026’da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) geçecek.

Yaşlı adam, karısını tüfekle katletti!

Adıyaman’ın Gerger ilçesinde Ahmet Dolaş, tartıştığı eşi Leyla Dolaş’ı av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Zanlı jandarma tarafından gözaltına alındı.

Ağaç gibi nefes alan malzeme: Canlı yapı karbonu havadan çekiyor

İsviçre’deki ETH Zürih Üniversitesi’nde bilim insanları, havadaki karbondioksiti ağaçlar gibi emebilen canlı bir malzeme geliştirdi. Malzeme, fotosentez yapan bakteriler sayesinde karbondioksiti hem organik hem de mineral forma dönüştürebiliyor.

Cumhuriyet düşmanı Cumhuriyet Meydanı’nda anıldı!

Cumhuriyete karşı isyan ettiği için İstiklal Mahkemelerinde idama mahkum edilen Şeyh Said ve arkadaşlarının ölümünün 100. yıldönümü nedeniyle bir grup tarafından Cumhuriyet meydanında anıldı.