Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Atina’da Miçotakis ile görüştü

Mısır Cumhurbaşkanı Yunanistan Ziyaretinde Türkiye ile Stratejik İşbirliği Anlaşması İmzaladı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Yunanistan’ın başkenti Atina’da gerçekleşen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’na katılarak, Türkiye ile “Stratejik İşbirliği Ortak Bildirgesi”ni imzaladı.

Gerçekleşen toplantıda, Sisi öncelikle Yunanistan Cumhurbaşkanı Konstantinos Tasulas ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüştü.

Sisi, Türkiye ve Yunanistan arasındaki işbirliğinin siyaset, tarım, eğitim ve daha pek çok alanda artırılabileceğine inanarak, “İki ülke arasındaki işbirliği bölgenin istikrarını önemli derecede etkilemektedir. Bölge genelindeki sorunların çözümü için çaba gösteriyoruz. Özellikle Gazze meselesi üzerinde duruyoruz, ateşkes ve esirlerin dönüşü için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, Sisi göç sorununa da değinerek, “Filistinliler ülkelerini terk etmemeli, orada kalmalı. Hiç kimse onları zorla göçe zorlamamalı. Biz onların orada kalmasını destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Tasulas, Türkiye ve Yunanistan arasında gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın ilk kez yapıldığına dikkat çekerek, ikili ilişkiler için “dostluk ve işbirliği” açıklaması yaptı.

Miçotakis-Sisi Görüşmesi

İki lider arasındaki görüşmeyi Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı takip etti.

Toplantının ardından Miçotakis ve Tasulas, ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Miçotakis, bugün imzalanan Türkiye ve Yunanistan arasındaki “Stratejik İşbirliği Ortak Bildirgesi”ni duyurdu.

Miçotakis, bu bildirgenin iki ülke ilişkilerini daha da güçlendirmeyi amaçladığını belirterek, enerji, deniz taşımacılığı, eğitim, kültür ve ticaret gibi alanlarda işbirliğinin artabileceğini vurguladı.

Ayrıca, Miçotakis, Atina ve Kahire’nin ortak kaygılara sahip olduğunu ve aynı hedeflere odaklandığını dile getirdi.

Gazze meselesinin de ele alındığı görüşmelerde, sivillere yardımın sağlanması ve düşmanca tutumların sona erdirilmesi gerektiği vurgulandı.

Enerji Alanında İşbirliği

Miçotakis, görüşmeler sırasında Suriye ve Libya gibi bölgesel konuların yanı sıra göç, Kızıldeniz’de seyir güvenliği ve enerji gibi konuların ele alındığını belirterek, Mısır ve Yunanistan arasında planlanan deniz altı elektrik hattı projesi (GREGY) hakkında şunları söyledi:

“GREGY projesi, Yunanistan ve Avrupa’ya uygun maliyetli enerji sağlama imkanı sunacaktır. Siz (Mısır) güneş ve rüzgar enerjisi üretiminde rekabetçi bir konumdasınız ve bu enerjiyi Avrupa’ya ihraç edebilirsiniz.”

Enerji sektöründe hidrokarbon alanında ortak projeler yapılabileceğini savunan Miçotakis, Girit açıklarında hidrokarbon aramaya yönelik beklentilere değindi.

Ortak Bildirge ve İşbirliği Alanları

Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan Stratejik İşbirliği Ortak Bildirgesi, iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

Bildirge, siyasi diyalogun artırılmasını, ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesini, ulaşım, tarım, enerji güvenliği, iklim değişikliği, güvenlik, savunma, kültür, deniz taşımacılığı, göç ve turizm gibi alanlarda işbirliğinin derinleştirilmesi amaçlanıyor. (AA)

Related Posts

Yüzüncü günde Saraçhane’de tarihi miting! Özgür Özel halka seslenecek

CHP, İmamoğlu’nun tutuklanmasının 100. günü dolayısıyla, mücadelenin ilk adresi olan Saraçhane’de bir miting düzenliyor. CHP lideri Özgür Özel konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.

Trump: Savaşın bitmesi için Netanyahu’ya karşı katı olacağım

ABD Başkanı Donald Trump “Gazze Şeridi’ndeki savaşın bitmesi için Netanyahu’ya karşı katı olacağım” dedi.

Muğla’da odalar ve borsalar zeytin yasası için ayakta

Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) ortak açıklama yaparak, zeytinlik alanlarda sanayi, madencilik ve enerji projelerine izin verilmesini içeren, kamuoyunda ‘Zeytin Yasası’ olarak bilinen torba yasanın stratejik öneme sahip tarımsal üretim alanlarına zarar vereceği endişesini dile getirdi.

AB’nin dönem başkanlığı önce Danimarka’ya sonra Rum Yönetimi’ne geçecek

AB’nin 6 ayda bir dönüşümlü olarak ülkeler arasında üstlenilen dönem başkanlığı 6 ay boyunca Danimarka’ya ardından da 1 Ocak 2026’da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) geçecek.

Yaşlı adam, karısını tüfekle katletti!

Adıyaman’ın Gerger ilçesinde Ahmet Dolaş, tartıştığı eşi Leyla Dolaş’ı av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Zanlı jandarma tarafından gözaltına alındı.

Ağaç gibi nefes alan malzeme: Canlı yapı karbonu havadan çekiyor

İsviçre’deki ETH Zürih Üniversitesi’nde bilim insanları, havadaki karbondioksiti ağaçlar gibi emebilen canlı bir malzeme geliştirdi. Malzeme, fotosentez yapan bakteriler sayesinde karbondioksiti hem organik hem de mineral forma dönüştürebiliyor.