Milliyet yazarı Kaya: Tarihten ders alınmadı, yangınlar İstanbul’un kaderi mi?

İstanbul’un Tarihsel Yangınlarını Değerlendiren Hasan Mert Kaya: Önlemler Hala Yetersiz

Milliyet yazarı Hasan Mert Kaya, uzun yıllardır tekrarlanan büyük yangın felaketlerine karşın gerekli tedbirlerin hala alınmadığını vurgulayarak, İstanbul’un tarihsel kaderini değiştirecek önlemlerin eksikliğine dikkat çekti.

Kaya, “İstanbul’un Yangın Hatırası” başlıklı yazısında öncelikle Bolu Kartalkaya’da meydana gelen ve 36’sı çocuk 78 kişinin hayatını kaybettiği yangın felaketine değindi ve şunları söyledi:

“Geçtiğimiz hafta maalesef ülke olarak sarsıldığımız bir yangın felaketi yaşadık. Ara yıl tatilinde Bolu Kartalkaya’da ailecek kar tatili yapmak isteyen 36 çocuk ve 78 vatandaşımızı kaybettik.”

Ardından, İstanbul’un geçmişte büyük yangınlar yaşadığını, Bizans döneminden itibaren özellikle Osmanlı zamanında ahşap yapıların artmasıyla yangın riskinin arttığını belirtti.

Tulumbacıların oluşumunu ve sonrasında geliştirilen ilk itfaiye teşkilatını anlattı. Özellikle 19. yüzyılda yaşanan Hocapaşa ve Beyoğlu yangınlarının şehre büyük zararlar verdiğini vurguladı. Cumhuriyet döneminde yangın söndürme işlerinin belediyelere devredilmesine rağmen, dar sokaklar ve plansız kentleşme gibi problemlerin devam ettiğini hatırlattı.

Kaya, tarihi ve kültürel mirasın korunması için denetim altyapısının güçlendirilmesi ve sürekli kontrollerin önemli olduğunu belirtti.

İlgili bölümde şunları yazdı:

“Tarih bize şunu gösteriyor: Yangın, sadece bir felaket değil, aynı zamanda bir hafıza kaybıdır. Tarihi yapılar, arşivler, sanat eserleri, nice anılar aniden yok olabilir. İstanbul’un ateşle dansı devam ediyor. Önemli olan bu dansı felakete çevirmemek. Geçmişten ders alarak, bugünü daha sağlam inşa etmek gerekiyor. Çünkü İstanbul ve yaşadığımız her yer sadece taştan ve ahşaptan ibaret değil, ortak hafızamızın bir parçasıdır. Denetim altyapısı hızlıca düzeltilmeli ve sürekli ciddi kontrollerle desteklenmelidir.” (Milliyet)

Yazının tamamını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Şans ve ruh burcunuzu biliyor musunuz? | ‘Kısmet ve Niyet’in yazarı Hakan Kırkoğlu anlatıyor

Related Posts

Yüzüncü günde Saraçhane’de tarihi miting! Özgür Özel halka seslenecek

CHP, İmamoğlu’nun tutuklanmasının 100. günü dolayısıyla, mücadelenin ilk adresi olan Saraçhane’de bir miting düzenliyor. CHP lideri Özgür Özel konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.

Trump: Savaşın bitmesi için Netanyahu’ya karşı katı olacağım

ABD Başkanı Donald Trump “Gazze Şeridi’ndeki savaşın bitmesi için Netanyahu’ya karşı katı olacağım” dedi.

Muğla’da odalar ve borsalar zeytin yasası için ayakta

Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) ortak açıklama yaparak, zeytinlik alanlarda sanayi, madencilik ve enerji projelerine izin verilmesini içeren, kamuoyunda ‘Zeytin Yasası’ olarak bilinen torba yasanın stratejik öneme sahip tarımsal üretim alanlarına zarar vereceği endişesini dile getirdi.

AB’nin dönem başkanlığı önce Danimarka’ya sonra Rum Yönetimi’ne geçecek

AB’nin 6 ayda bir dönüşümlü olarak ülkeler arasında üstlenilen dönem başkanlığı 6 ay boyunca Danimarka’ya ardından da 1 Ocak 2026’da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) geçecek.

Yaşlı adam, karısını tüfekle katletti!

Adıyaman’ın Gerger ilçesinde Ahmet Dolaş, tartıştığı eşi Leyla Dolaş’ı av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Zanlı jandarma tarafından gözaltına alındı.

Ağaç gibi nefes alan malzeme: Canlı yapı karbonu havadan çekiyor

İsviçre’deki ETH Zürih Üniversitesi’nde bilim insanları, havadaki karbondioksiti ağaçlar gibi emebilen canlı bir malzeme geliştirdi. Malzeme, fotosentez yapan bakteriler sayesinde karbondioksiti hem organik hem de mineral forma dönüştürebiliyor.