Marmara’yı müsilaj vurdu, balıkçılar denize açılamıyor

Marmara Denizi’nde Müsilaj Problemi: Balıkçılar Endişeli

Marmara Denizi’nde 2021 yılında ortaya çıkan ve bu yıl tekrar görülmeye başlayan müsilaj (deniz salyası), balıkçıların ağlarına zarar veriyor. Özellikle Tekirdağ’daki balıkçılar, müsilaj yüzünden balık avlamakta zorlanıyorlar. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, “Müsilajın temel sebeplerinden biri denize deşarj edilen azot ve fosfor. Bu durumu çözmezsek, Müsilaj sorunuyla zaman zaman karşılaşacağız” dedi.

Marmara Denizi’nde Müsilaj Yine Görülmeye Başladı

Marmara Denizi’nde 2021 yılında baş gösteren müsilaj, bu yıl tekrar ortaya çıkmaya başladı. Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesinden denize açılan balıkçıların ağları, müsilaj yüzünden zarar görmeye başladı. Balıkçılar, bu durum nedeniyle balık avlamakta güçlük çektiklerini ifade ettiler.

‘Ağlara Zarar Veriyor’

Balıkçılardan Mehmet Ali Tuncer, “Şu anda müsilajla karşı karşıyayız. Ağları görebilirsiniz; bu nedenle balık avlayamıyoruz. Ağlar ağır olduğu için çekemiyoruz, denizin içindeki canlılara, hatta yosunlara bile zarar veriyor. 2 yıl önce de aynı sorun yaşanmıştı, işimiz zor” şeklinde konuştu.

‘Marmara Denizi Bitmiş Durumda’

70 yıldır balıkçılık yapan Aydın Şengül ise, “Bu yıl ikinci kez müsilajla karşı karşıyayız. Müsilaj nedeniyle ağlar yırtıldı, balık Marmara’ya gelmedi. Marmara Denizi bitmiş durumda, balığa 3 aydır çıkamıyoruz” dedi.

‘Müsilajdan Dolayı Verim Azaldı’

45 yıllık balıkçılardan Cezmi Koç da, “Ağların şekline bakarsanız sorunları görebilirsiniz. Müsilaj nedeniyle balık tutamıyoruz. Devletin çözüm bulması gerekiyor, müsilajın temizlenmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘Müsilajı Oluşturan 3 Temel Sebep’

NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, 2021 yılında başlayan müsilaj sorununun devam ettiğini ve bu durumun temel sebeplerinden bahsetti. Prof. Dr. Tecer, müsilajın oluşumunda etkili olan sebepleri açıklarken, denize deşarj edilen azot ve fosforun önemli bir rol oynadığını vurguladı. Ayrıca, Marmara Denizi’nin su sıcaklığındaki artışın da etkili olduğunu belirtti.

‘İleri Biyolojik Arıtma Tesisleri Şart’

Prof. Dr. Tecer, Marmara Denizi kıyısında yaşayan milyonlarca insanın atıklarının denize deşarj edilmesinin, müsilaj sorununu tetiklediğini belirtti. Bu sorunu çözmek için ileri biyolojik arıtma tesislerinin kurulması gerektiğinin altını çizdi. Bunun yanı sıra, sanayi faaliyetlerinin de deniz suyunun sıcaklığını artırdığına dikkat çekti.

‘Müsilaj Doğal Bir Durum Değil, İnsan Etkisi’

Prof. Dr. Tecer, müsilaj sorununun sadece balıkçıları etkilemediğini, Marmara Denizi’nin ekosisteminin bozulmasına doğrudan etki ettiğini ifade etti. Bu nedenle, müsilajın ortaya çıkmasının insan etkinin bir sonucu olduğunu belirtti ve çözüm önerilerini paylaştı.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Macron’dan İran’a “azami itidal” çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine düzenlediği saldırıların ardından İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, İran’a “azami itidal” çağrısında bulundu. İran’ın resti sonrası ABD’den …

Depremde 14 kişinin hayatını kaybettiği apartmanın müteahhidi: ‘Kaliteli malzeme kullandım’

Hatay’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 14 kişinin hayatını kaybettiği Alya Uçar Apartmanı’na ilişkin ilk duruşma, depremden 28 ay sonra yapıldı. Müteahhit Hikmet Günsay savunmasında, “Binada çok özenli ve kaliteli malzeme kullandım, beton ve demir yetersizliği iddialarını kabul etmiyorum” dedi.

ABD’nin İran’da vurduğu üç nükleer tesis hakkında neler biliniyor?

ABD’nin İran’da vurduğu üç nükleer tesis hakkında neler biliniyor?

İran-İsrail savaşında 9. gün: Karşılıklı misillemeler sürüyor, İran’dan savaşın seyrini değiştiren hamle

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile İsrail arasındaki savaşın dokuzuncu gününde açıklamalarda bulundu. Çatışmaları nasıl durduracağını bilmediğini söyleyen Trump, ABD’nin İran’a olası bir müdahaleye belki gerek kalmayacağını belirterek, “İran’a iki hafta süre veriyorum.” dedi. İsrail, İran’ın füze depoları ve rampalarına saldırı düzenlerken İran ise füzeleriyle Tel Aviv’i hedef aldı. Öte yandan İran’ın Fars haber ajansı, İsrail’in İran’ın İsfahan’daki nükleer tesisini hedef aldığını iddia etti, konuya ilişkin resmi bir açıklama henüz gelmedi. Üst düzey İranlı bir yetkili, Tahran’ın füze politikasını değiştirdiğini belirterek, “Çok sayıda füze fırlatmak yerine hassas hedeflere karşı gelişmiş güdümlü füzeler kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Zelenski: Ukrayna topraklarında bugün 695 bin Rus askeri var

Zelenski: Ukrayna topraklarında bugün 695 bin Rus askeri var

Brezilya’da sıcak hava balonu faciası: En az 8 kişi hayatını kaybetti

Brezilya’nın Santa Catarina eyaletinde havalanan sıcak hava balonu gökyüzünde alev aldı, ardından yere çakıldı. Kazada en az sekiz kişi yaşamını yitirdi, iki kişi kurtarıldı. Balonda toplam 22 kişinin bulunduğu bildirildi.