Kıbrıs gazisi olduğunu harekattan 50 yıl sonra öğrendi

Kıbrıs Barış Harekatı Gazisi Komutan Süleyman Kirit, Gazilik Ünvanını 50 Yıl Sonra Aldı

Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan askerlere komando eğitimi veren Süleyman Kirit, 80 yaşında gazilik ünvanını almaya hak kazandı.

Mersin’in Mezitli ilçesinde yaşamını sürdüren Kirit, gençlik hayalinin peşinden giderek askerlik mesleğine 1960 yılında Mersin Astsubay Hazırlama Ortaokulu’nda adım attı. İstanbul Tuzla Piyade Okulu’nda aldığı eğitimin ardından 1966 yılında mezun olan Kirit, Konya İstihbarat Grup Komutanlığı’na göreve başladı.

Ankara’da da Özel Birlik Komutanlığı’nda 7 yıl görev yapan Kirit, 1972 ve 1974 yıllarında belirli dönemlerde Kıbrıs’a giderek askerlere komando eğitimi verdi.

Türkiye’ye dönüşünden sonra Bolu Komando Tugayı’nda görevine devam eden Kirit, bir paraşüt atlayışı sırasında sakatlandı. Kısa bir süre sonra tedavisinin ardından Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı’nda emekli oldu.

Kıbrıs Barış Harekatı’ndaki hizmetlerine rağmen gazilik ünvanı alamayan Kirit, bir arkadaşının yönlendirmesiyle bu hakkını öğrendi. Mersin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yapılan detaylı incelemenin ardından Kirit, gazilik ünvanına ve madalyasına kavuştu.

Kıbrıs’ta verdiği eğitimler hakkında konuşan Kirit, “İlk gidişimi 1972 yılında gerçekleştirdim. Orada komando kursu açtım ve 600 asker yetiştirdim. Yetiştirdiğim askerlerin tamamı savaşa katıldı. Şimdi bile tekrar gitmeye hazırım” dedi.

Kıbrıs’ta görev yaptığı dönemde askerleri en iyi şekilde eğitmeye çalıştığını belirten Kirit, “Gazilik madalyasını tesadüfi olarak öğrendim. Arkadaşlarımın bana bilgi vermesi üzerine başvurumu yaptım ve emekli olmama rağmen gazi olacağımı hiç düşünmemiştim” dedi.

Artık 80 yaşında olan Süleyman Kirit, Kıbrıs Barış Harekatı’ndaki emeklerinin karşılığını gazilik ünvanıyla almış olmanın gururunu yaşıyor.

Related Posts

Ekrem İmamoğlu’ndan Fatih Altaylı’nın tutuklanmasına tepki

Tutuklu bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, gazeteci Fatih Altaylı’nın tutuklanmasına tepki gösterdi. İmamoğlu “Gazeteci Fatih Altaylı’nın tutuklanması bu korku duygusunun başka bir tezahürüdür. Attığınız her hukuksuz adım milleti bastırma çabasıdır” dedi.

Macron’dan İran’a “azami itidal” çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine düzenlediği saldırıların ardından İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, İran’a “azami itidal” çağrısında bulundu. İran’ın resti sonrası ABD’den …

Depremde 14 kişinin hayatını kaybettiği apartmanın müteahhidi: ‘Kaliteli malzeme kullandım’

Hatay’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 14 kişinin hayatını kaybettiği Alya Uçar Apartmanı’na ilişkin ilk duruşma, depremden 28 ay sonra yapıldı. Müteahhit Hikmet Günsay savunmasında, “Binada çok özenli ve kaliteli malzeme kullandım, beton ve demir yetersizliği iddialarını kabul etmiyorum” dedi.

ABD’nin İran’da vurduğu üç nükleer tesis hakkında neler biliniyor?

ABD’nin İran’da vurduğu üç nükleer tesis hakkında neler biliniyor?

İran-İsrail savaşında 9. gün: Karşılıklı misillemeler sürüyor, İran’dan savaşın seyrini değiştiren hamle

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile İsrail arasındaki savaşın dokuzuncu gününde açıklamalarda bulundu. Çatışmaları nasıl durduracağını bilmediğini söyleyen Trump, ABD’nin İran’a olası bir müdahaleye belki gerek kalmayacağını belirterek, “İran’a iki hafta süre veriyorum.” dedi. İsrail, İran’ın füze depoları ve rampalarına saldırı düzenlerken İran ise füzeleriyle Tel Aviv’i hedef aldı. Öte yandan İran’ın Fars haber ajansı, İsrail’in İran’ın İsfahan’daki nükleer tesisini hedef aldığını iddia etti, konuya ilişkin resmi bir açıklama henüz gelmedi. Üst düzey İranlı bir yetkili, Tahran’ın füze politikasını değiştirdiğini belirterek, “Çok sayıda füze fırlatmak yerine hassas hedeflere karşı gelişmiş güdümlü füzeler kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Zelenski: Ukrayna topraklarında bugün 695 bin Rus askeri var

Zelenski: Ukrayna topraklarında bugün 695 bin Rus askeri var