İhracatçının rekabet sorunu

Mavi Yakalı Eleman Eksikliği Türkiye İş Gücü Piyasasında Derin Sorunlara Yol Açıyor

SERVET YILDIRIM – Hakkı Yıldız, babasının kendilerine yıllar önce verdiği bir öğüdü paylaştı: “Denenmişi denemeyin.” Bu tavsiye üzerine, şirketlerinde ayrılan çalışanları tekrar işe almamaya özen gösterdiklerini ancak, şimdi bu kuralın geçerliliğini kaybettiğini belirterek, “Artık ‘kim olursan ol, yine gel’ diyoruz” dedi. Türkiye’deki iş gücü piyasasındaki dinamiklerin değiştiğini gözler önüne seren Yıldız, iş gücü piyasasında yaşanan sorunları vurguluyor. İşsizlik oranının resmi verilere göre düşük olsa da geniş tanımlı işsizlik oranı hala yüksek seviyelerde seyrediyor. Kalifiye iş gücü eksikliği özellikle mavi yakalı personelin aranmasında büyük bir sorun oluşturuyor. Sanayiciler aradıkları elemanları bulmakta zorlanırken, iş gücü maliyetleri de artış gösteriyor.

Yabancı Eleman Çalıştırma ve İş Gücü Maliyetleri

Çözüm olarak firmalar yabancı eleman çalıştırmaya başladılar. Özellikle mavi yakalı eleman açığı, üretim sektöründe ciddi bir darboğaza neden oluyor. İş gücü maliyetlerinin artması ve Türkiye’deki işgücü ile karşılaştırıldığında yabancı ülkelerde daha düşük olması, Türk ihracatçılarının rekabet gücünü azaltıyor. Bu durum Türk şirketler için uluslararası pazarda zorlu bir rekabet ortamı yaratıyor.

Teknolojik Dönüşüm ve Verimlilik

Çözüm olarak Türk firmaları yurtdışında üretim yaparak ihracatı artırmayı tercih ediyorlar. Ancak bu durum, Türkiye’nin rekabet avantajını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açabilir. Çin’in teknolojik dönüşüm ve verimlilik ile uluslararası pazardaki konumunu güçlendirmesi, Türkiye için de önemli bir örnek teşkil ediyor. Türkiye’nin hızla teknolojik dönüşümü gerçekleştirmesi ve verimliliği artırması gerekiyor. Aksi halde uluslararası rekabet avantajını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Related Posts

Türkiye’nin kozmetik devi yeniden iflas yolunda

Ekonomik darboğazdan geçemeyen ve sıkışıp kalan birçok şirket peş peşe iflas dalgasına kapılmaya devam ediyor. 75 yıllık geçmişe sahip olan Türk kozmetik markası Hunca, yeniden konkordato sürecine girdi. Şirket, ekonomik baskıların gölgesinde hala 70 ülkeye ihracat yapmaya devam ediyor.

Devlet destekli indirim için başvuru ekranı açıldı!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi kapsamında, çeşitli markalarla protokol imzalayarak evlenecek gençlere devlet destekli indirim uygulaması başlattı. Uygulama kapsamında çok sayıda ulusal ve yerel firma …

Altın güne nasıl başladı?

Altın güne nasıl başladı?

Bankada parası olanlar dikkat! Faizde dengeler değişiyor

Mayıs ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin altına gelmesi ve Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde repo ihalelerine başlamasıyla piyasada faiz indirimine gidileceği beklentisi oluşmaya başladı. Merkez Bankası politika faizini düşürmeden bazı bankalar mevduat faizlerini şimdiden revize etti. Peki faizde beklentiler ne? Mevduat faizlerinde yaşanan değişimin sebebi ne? İşte detaylar…

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (11 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 13 milyon 447 bin 61 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 9 milyon 360 bin 490 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Enflasyon Macaristan’da yükselişe geçti

Macaristan Merkez İstatistik Ofisi’nin (KSH) raporuna göre, Nisan ayında %4,2 ile beş ayın en düşük seviyesine gerileyen yıllık enflasyon oranı, Mayıs ayında %4,4’e yükseldi. Bu artış, piyasa beklentisi olan %4,3’ün üzerinde gerçekleşti ve ülkenin …