Elektronik sigara kullananlar dikkat!

Sigarayı bırakmaya çalışırken, elektronik puff cihazlarının güvenli bir alternatif olduğu düşünülse de uzmanlar bu cihazların ciddi sağlık riskleri taşıdığını belirtiyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Güler Göğüş, puff cihazlarının içeriğinin büyük üreticilere devredildikten sonra önemli değişiklikler geçirdiğini ve artık sigara kadar zararlı, hatta daha tehlikeli hale geldiğini vurguladı.

“PUFF CİHAZLARI AKCİĞER HASTALIKLARINA YOL AÇIYOR”

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) puff cihazlarının ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu belirttiğini hatırlatan Uzm. Dr. Göğüş, “Özellikle 2019 yılında ABD’de puff cihazlarının kullanımına bağlı 2 bin 800’den fazla akciğer hastalığı vakası rapor edildi. Artık bilinen bir gerçek var: Puff cihazları sağlığa büyük bir tehdit oluşturuyor” dedi.

Puff cihazlarının en büyük ortak tehlikesinin nikotin bağımlılığı olduğunu ifade eden Dr. Göğüş, “Nikotin, kalp hızını artırabilir ve kan basıncını yükseltebilir. Bu da zamanla kalp hastalıkları riskini artırır. Ayrıca araştırmalar, puff cihazlarının astım, kronik akciğer hastalığı, kalp-damar hastalıkları ve solunum rahatsızlıkları ile doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Puff cihazlarının sigara bırakmaya yardımcı olduğu yönündeki inanışın yanlış olduğunu vurgulayan Göğüş, “Bu cihazlar, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından sigara bırakma yöntemi olarak onaylanmamış olup, DSÖ de bu cihazları sigarayı bırakmada önermez. Aksine, araştırmalar bu cihazların sigara bırakma sürecine katkı sağlamadığını ve bağımlılığı artırdığını gösteriyor” dedi.

GENÇLERDE NİKOTIN BAĞIMLILIĞINI ARTIRIYOR

Puff cihazlarının özellikle gençler arasında yaygınlaştığını belirten Göğüş, bunun büyük bir sağlık tehdidi oluşturduğunu ifade etti: “Gençler bu cihazları sigaradan daha zararsız sanıyor. Oysa bu cihazlar nikotin bağımlılığını artırarak kalp hastalıkları ve akciğer rahatsızlıkları riskini yükseltiyor. DSÖ, gençlerde kalıcı sağlık etkileri yaratabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.”

Sigara bırakmanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerine değinen Göğüş, “Sigara bırakma sürecinde ne kadar erken harekete geçilirse, vücut o kadar hızlı iyileşir. Profesyonel destek alarak en doğru yöntemi belirlemek, uzun vadede sağlığınızı korumanıza yardımcı olur” diyerek, uzman desteğinin önemini vurguladı.

Related Posts

Yüzüncü günde Saraçhane’de tarihi miting! Özgür Özel halka seslenecek

CHP, İmamoğlu’nun tutuklanmasının 100. günü dolayısıyla, mücadelenin ilk adresi olan Saraçhane’de bir miting düzenliyor. CHP lideri Özgür Özel konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.

Trump: Savaşın bitmesi için Netanyahu’ya karşı katı olacağım

ABD Başkanı Donald Trump “Gazze Şeridi’ndeki savaşın bitmesi için Netanyahu’ya karşı katı olacağım” dedi.

Muğla’da odalar ve borsalar zeytin yasası için ayakta

Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) ortak açıklama yaparak, zeytinlik alanlarda sanayi, madencilik ve enerji projelerine izin verilmesini içeren, kamuoyunda ‘Zeytin Yasası’ olarak bilinen torba yasanın stratejik öneme sahip tarımsal üretim alanlarına zarar vereceği endişesini dile getirdi.

AB’nin dönem başkanlığı önce Danimarka’ya sonra Rum Yönetimi’ne geçecek

AB’nin 6 ayda bir dönüşümlü olarak ülkeler arasında üstlenilen dönem başkanlığı 6 ay boyunca Danimarka’ya ardından da 1 Ocak 2026’da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) geçecek.

Yaşlı adam, karısını tüfekle katletti!

Adıyaman’ın Gerger ilçesinde Ahmet Dolaş, tartıştığı eşi Leyla Dolaş’ı av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Zanlı jandarma tarafından gözaltına alındı.

Ağaç gibi nefes alan malzeme: Canlı yapı karbonu havadan çekiyor

İsviçre’deki ETH Zürih Üniversitesi’nde bilim insanları, havadaki karbondioksiti ağaçlar gibi emebilen canlı bir malzeme geliştirdi. Malzeme, fotosentez yapan bakteriler sayesinde karbondioksiti hem organik hem de mineral forma dönüştürebiliyor.