Bankadan kredi çekenler dikkat: Sigorta parasını nasıl geri alabilirsiniz?

Kredi Kullananlar için Hayat Sigortası Zorunlu mu?

Bankalar, müşterilerine ihtiyaç, taşıt, konut kredileri sağlarken, kendilerini güvence altına almak adına hayat sigortası talep edebilir. Peki, kredi çeken kişiler sigorta yaptırmak zorunda mı? Ödenen sigorta bedelini geri almak mümkün mü? Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, bu konuya açıklık getiriyor.

Eğer vatandaşlar ihtiyaç kredisi gibi bir kredi kullanmak istediklerinde bankalara başvurduklarında, bankaların sözleşme kapsamında ‘hayat sigortası’ talep etme hakkı bulunmaktadır. Bazı durumlarda, hayat sigortasını sonradan geri almak mümkün olabilir. Ancak çoğu kişi, bu durumun farkında değildir.

Hayat Sigortası Zorunlu mu?

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Kanunen, herhangi bir kredi kullanımında hayat sigortası yaptırılması zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak bankalar, alacaklarını güvence altına almak adına sigorta yaptırılmasını şart koşmaktadır. Yani hayat sigortası yaptırmayan müşterilere kredi verilmemektedir.”

Bankalar için en önemli husus, kredi ödemelerinin yapıldığından emin olmaktır. Bu nedenle, ölüm durumunda kredinin geri ödenmesi için hayat sigortasının zorunlu tutulduğunu belirtmek gerekir. Kredi çeken kişinin hayat sigortası bulunması durumunda, ölümü halinde kalan taksitler sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. Hayat sigortası olmadığı durumlarda ise kalan kredi borçları, reddi miras yapmayan mirasçılardan tahsil edilmektedir.

Sigortasız Kredi Kullanmak Yüksek Faizlere mi Neden Olur?

Eğer hayat sigortası yaptırmazsanız, bu durumda risk primiyle orantılı olarak daha yüksek faiz oranları veya masraflarla karşılaşabilirsiniz. Bankalar, müşterilerine her iki durum için de farklı seçenekler sunmaktadır. Kredi kullanırken hangi seçeneği tercih edeceğiniz tamamen size kalmıştır.

Sigorta Ücreti Geri Alınabilir mi?

Aslında bunu sadece hayat sigortasıyla sınırlı tutmamak gerekir. Tüm sigorta türlerinde, sigortadan vazgeçtiğinizde kalan dönemlere ilişkin ödediğiniz sigorta primlerini geri alabilirsiniz.

Örneğin, araç sigortası yaptırdığınızda, poliçeyi iptal ettiğinizde kalan aylara ait sigorta primlerini geri alabilirsiniz. Aynı durum, hayat sigortaları için de geçerlidir. Erken kapatma yaparak kredinizi kapattığınızda, geri kalan aylar için fazladan ödediğiniz hayat sigortası primlerini geri alabilirsiniz. Ancak bu işlem için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Başvurmadığınız takdirde, ilgili tutarları otomatik olarak geri alamazsınız.

Sigorta Ücreti Nasıl Geri Alınır?

Sizden fazla tahsil edilen hayat sigortası primlerini geri almak için E-Devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

E-Devlet üzerinden yapılan sorgulama ve başvuru işlemi sayesinde, kredi kullanımından yıllar sonra bile geriye dönük ödeme alabilirsiniz.

Related Posts

Ömer Fethi Gürer’den vatandaşın gıdaya ulaşmasına ilişkin flaş sözler

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, akaryakıt zamlarının çiftçilere ve ürünlerin raf fiyatlarına etkilerinden bahsederek, “Borçlanan çiftçi, borçlarını döndüremez noktaya geldi. Vatandaş, raflarda ürün olsa bile cebindeki gelirle etiket fiyatını …

Bakan Kacır duyurdu! F-16 EDPOD testleri başarıyla tamamlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezinin (BİLGEM) geliştirdiği F-16 Elektronik Destek Podu’nun (EDPOD), gerçek radar sistemlerine karşı uçuşlu testleri başarıyla tamamladığını bildirdi.

ÖTV’yi yüzde 4’ten 50’ye çıkaracak teklif bu hafta görüşülecek: Kasaya 14 milyar fazla girecek

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 25 Haziran’da gündemine alacağı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile arazi taşıtlarının Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranının mevcut yüzde 4 …

Tarımsal girdi fiyat endeksi arttı

Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), nisanda yıllık bazda yüzde 30,12, aylık bazda yüzde 2,03 artış gösterdi.

Memur ve emekli maaş zammı netleşiyor: Kim ne kadar zam alacak? İşte meslek meslek tam liste!

Memur ve emekli maaş zammı ne kadar olacak? Temmuz ayında maaşlara yapılacak artış ne zaman netleşecek? Haziran enflasyon verisi ne zaman açıklanacak? Enflasyon maaş artışlarını nasıl etkiler? Emekli maaşları ne kadar yükselecek? Memurların ve emeklilerin alacağı zam oranları kaç olacak? Uzmanlar temmuz zammı için ne diyor? İşte tüm ayrıntılar…

CHP’li Sümer: Saray iktidarı işçinin emeğini görmezden geliyor

CHP Adana milletvekili Orhan Sümer, “İktidar, 600 bin kamu işçisine yönelik toplu sözleşme görüşmelerinde ilk 6 ay için yüzde 16, ikinci 6 ay için ise yüzde 8 zam teklif etti. Yüzde 100’ün üzerinde seyreden gerçek enflasyonun altında kalan bu oranlar, işçiye açıkça “açlık sınırında yaşamayı kabul et” demektir.