Bakan Bayraktar: Suriye’ye elektrik hizmetleri Türkiye üzerinden sağlanıyor

Enerji Bakanı Bayraktar: “Suriye’ye Elektrik İhracatı Yapılabilir”

Ekonomi Yönetimi, Yeni GAP Eylem Planı İstişare Toplantısı ve bu yılın son Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) Toplantısının ardından gazetecilerle bir araya gelerek gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Burada konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’den bir ekibin Şam’a ulaştığını ve enerji altyapısının değerlendirilmesi için çalışma yaptıklarını söyledi.

Bayraktar, Suriye’de şu anda elektrik ve enerji hizmetlerinin Türkiye üzerinden sağlandığı yerler olduğunu belirtti.

Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle harekat bölgeleri, İdlib, Afrin, diğer bölgeler. Ama ötesinde, Halep ve daha güneyde ilk tespitlerimiz şöyle: 8 bin 500 megavat savaş öncesi kurulu güce sahip Suriye, bunun yaklaşık 5 bin megavatını kaybetmiş durumda. Şu anda 3 bin 500 megavatlık bir kurulu gücü var. İnsanların büyük çoğunluğu jeneratörlerle elektrik ihtiyaçlarını karşılıyor. Dolayısıyla çok ciddi bir elektrik ihtiyacı var.”

‘TÜRKİYE’DEN ELEKTRİK İHRACATI YAPILABİLECEK’

Suriye ve Lübnan’ın elektrik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ilk etapta Türkiye’den elektrik ihracatı yapılabileceğini dile getiren Bayraktar, “Tabii iletim şebekesindeki durumu gördükten sonra tabloyu biraz daha net görebiliriz. Türkiye’den Suriyeli insanların ülkelerine dönüşle alakalı ciddi bir talepleri ve hedefleri var, ama bunların bir kısmı Suriye’deki durum biraz daha açıklığa kavuşup oradaki şartlar iyileştiğinde dönmeyi hedefliyor. Dolayısıyla bizim oradaki çalışmalarımızın böyle bir yansıması da olacak” dedi.

‘HERHANGİ BİR SIKINTI ÖNGÖRMÜYORUZ’

İran’da devam eden enerji krizine ilişkin soruyu da yanıtlayan Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

“İran’da enerji krizi gündemde, özellikle elektrik ve doğal gazda. İran, şu an itibarıyla mevcuttaki yükümlülüğünü tam olarak yerine getiremiyor, yani doğal gaz sözleşmemizin yaklaşık yüzde 60’ı, yüzde 50’si civarında bir akış var. Türkiye’de kış döneminde herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz, bu anlamda gerekli tedbirleri almış durumdayız. İran’da söz konusu kriz maalesef derinleşerek devam ediyor.”

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Türkiye’nin kozmetik devi yeniden iflas yolunda

Ekonomik darboğazdan geçemeyen ve sıkışıp kalan birçok şirket peş peşe iflas dalgasına kapılmaya devam ediyor. 75 yıllık geçmişe sahip olan Türk kozmetik markası Hunca, yeniden konkordato sürecine girdi. Şirket, ekonomik baskıların gölgesinde hala 70 ülkeye ihracat yapmaya devam ediyor.

Devlet destekli indirim için başvuru ekranı açıldı!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi kapsamında, çeşitli markalarla protokol imzalayarak evlenecek gençlere devlet destekli indirim uygulaması başlattı. Uygulama kapsamında çok sayıda ulusal ve yerel firma …

Altın güne nasıl başladı?

Altın güne nasıl başladı?

Bankada parası olanlar dikkat! Faizde dengeler değişiyor

Mayıs ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin altına gelmesi ve Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde repo ihalelerine başlamasıyla piyasada faiz indirimine gidileceği beklentisi oluşmaya başladı. Merkez Bankası politika faizini düşürmeden bazı bankalar mevduat faizlerini şimdiden revize etti. Peki faizde beklentiler ne? Mevduat faizlerinde yaşanan değişimin sebebi ne? İşte detaylar…

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (11 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 13 milyon 447 bin 61 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 9 milyon 360 bin 490 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Enflasyon Macaristan’da yükselişe geçti

Macaristan Merkez İstatistik Ofisi’nin (KSH) raporuna göre, Nisan ayında %4,2 ile beş ayın en düşük seviyesine gerileyen yıllık enflasyon oranı, Mayıs ayında %4,4’e yükseldi. Bu artış, piyasa beklentisi olan %4,3’ün üzerinde gerçekleşti ve ülkenin …