Depremde 14 kişinin hayatını kaybettiği apartmanın müteahhidi: ‘Kaliteli malzeme kullandım’

Kahramanmaraş Merkezli Depremin Yıkıcı Etkileri

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde, Hatay Antakya Ekinci Mahallesi’nde yıkılan Alya Uçar Apartmanı’nda, 2’si bebek, 1’i çocuk olmak üzere 14 kişi hayatını kaybetti.

Depremin etkileri üzerine yapılan incelemeler sonucunda apartmanın yıkılmasına ilişkin iddianame, depremin üzerinden iki yıl geçtikten sonra tamamlandı.

Duruşma 2 Yıl Sonra Görüldü

Müteahhit Hikmet Günsay, şantiye şefi Adem Sabırlı, denetçi Ali Şahin, statik proje müellifi Ayhan Girişken, proje denetçisi Antuvan Ayrancıoğlu ve zemin etüt raporu hazırlayan Salih Zorsu hakkında, “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması, depremin üzerinden 28 ay geçtikten sonra görüldü.

Duruşmada, başka bir deprem dosyasından tutuklu bulunan müteahhit Hikmet Günsay SEGBİS aracılığıyla bağlandı. Tutuksuz sanıklardan Adem Sabırlı, Ayhan Girişken ve Salih Zorsu duruşma salonunda hazır bulunurken, diğer tutuksuz sanıklar duruşmaya katılmadı.

“Yönetmeliklere Uygun Yaptım”

Depremde yakınlarını kaybedenler ile taraf avukatlarının katıldığı duruşmada, ilk olarak sanıklara söz verildi. Müteahhit Hikmet Günsay, yapmış olduğu savunmada, binadaki görev ve sorumluluklarını yönetmeliklere uygun ve eksiksiz yerine getirdiğini iddia etti. İnşaatın tüm denetimlerden geçtiğini ve herhangi bir kusurunun bulunmadığını belirtti.

Bilirkişi raporunun hatalı ve özensiz hazırlandığını öne süren Günsay, suçlamaları reddederek beraatini talep etti. Aynı şekilde, savunma yapan diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmediklerini belirterek beraatlerini talep ettiler.

“Depreme Dayanıklı Yaptı Demişler”

Sanıklardan sonra müştekilere söz verildi. Binada 11 yaşındaki oğlu Ali Armanç’ı kaybeden Alev Demirok, 2012’de müteahhit Hikmet Günsay’dan aldıkları dairenin deprem öncesi sallandığını ve durumu emlakçıya sorduğunda, “Hikmet amca bu evleri depreme dayanıklı yaptı” yanıtını aldığını söyledi. Ayrıca, müteahhit Günsay’ın soruşturma sürecinde uzun süre teslim olmamasına dikkat çekerek, “Kaçma şüphesi var, tutuklanmalı” ifadesini kullandı.

“En Kaliteli Şekilde Yaptığıma İnanıyorum”

Mahkeme heyeti, dosyanın tamamlanmasının ardından yeniden bilirkişi raporu talebini değerlendirecek. Sanıkların tutuklama talebi reddedilirken, iddia makamından da bu yönde talep gelmediği belirtildi. Sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verildi. Duruşma, 23 Ekim’de devam edecek.

Ne Olmuştu?

Öz Burak İnşaat, 2005 yılında Hikmet ve Nurhan Günsay tarafından kuruldu. Hikmet Günsay, ilkokul mezunu olduğunu ve bin 500’den fazla konut yaptığını bir röportajda belirtmişti. Ancak Hatay’daki Atilla Eren, Hikmet Günsay, Akademi City, Elçiler, Buket ve Alya Uçar Apartmanları, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkıldı; enkaz altında yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

Alya Uçar Apartmanı’nın iddianamesinde yer verilen savunmada müteahhit Hikmet Günsay’ın, “Sadece 5 binam yıkıldı, her şeyi yasal olarak yaptım, vicdanım rahat” dediği belirtilmişti. Günsay hakkında, Buket ve Alya Uçar Apartmanı dosyalarından tutuklama kararı bulunmuyor, Atilla Eren Apartmanı ve Akademi City dosyalarındaki tutukluluğu devam ediyor.

Related Posts

Yüzüncü günde Saraçhane’de tarihi miting! Özgür Özel halka seslenecek

CHP, İmamoğlu’nun tutuklanmasının 100. günü dolayısıyla, mücadelenin ilk adresi olan Saraçhane’de bir miting düzenliyor. CHP lideri Özgür Özel konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.

Trump: Savaşın bitmesi için Netanyahu’ya karşı katı olacağım

ABD Başkanı Donald Trump “Gazze Şeridi’ndeki savaşın bitmesi için Netanyahu’ya karşı katı olacağım” dedi.

Muğla’da odalar ve borsalar zeytin yasası için ayakta

Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) ortak açıklama yaparak, zeytinlik alanlarda sanayi, madencilik ve enerji projelerine izin verilmesini içeren, kamuoyunda ‘Zeytin Yasası’ olarak bilinen torba yasanın stratejik öneme sahip tarımsal üretim alanlarına zarar vereceği endişesini dile getirdi.

AB’nin dönem başkanlığı önce Danimarka’ya sonra Rum Yönetimi’ne geçecek

AB’nin 6 ayda bir dönüşümlü olarak ülkeler arasında üstlenilen dönem başkanlığı 6 ay boyunca Danimarka’ya ardından da 1 Ocak 2026’da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) geçecek.

Yaşlı adam, karısını tüfekle katletti!

Adıyaman’ın Gerger ilçesinde Ahmet Dolaş, tartıştığı eşi Leyla Dolaş’ı av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Zanlı jandarma tarafından gözaltına alındı.

Ağaç gibi nefes alan malzeme: Canlı yapı karbonu havadan çekiyor

İsviçre’deki ETH Zürih Üniversitesi’nde bilim insanları, havadaki karbondioksiti ağaçlar gibi emebilen canlı bir malzeme geliştirdi. Malzeme, fotosentez yapan bakteriler sayesinde karbondioksiti hem organik hem de mineral forma dönüştürebiliyor.