CHP’li Gürer: ‘AKP iktidarında 22 yıldır tarım sayımı yapılmadı, nihayet yapılması kararı geç de olsa alındı’

Ömer Fethi Gürer: Tarım Sayımı Güncellenmeli

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2001 yılından beri gerçekleştirilmeyen Tarım Sayımı’nın güncellenmesi kararına dikkat çekti. Gürer, “6534 sayılı yasa ile sonu (0) ile biten yıllarda tarım sayımı yapılması kararlaştırıldı. İstisnalar hariç, 1955 yılında yürürlüğe giren kanun ile bu uygulama başladı. Ortalama on yılda bir sayım yapıldı. Günümüzde ise her beş yılda bir yapılması doğru olandır. AKP iktidarı ise 22 yıldır Tarım Sayımı yapmadı. Nihayet yapılması kararı geç de olsa alındı. Veri saptaması masa başı yazışmaları ile değil, alan, arazi, köy, kırsal çalışması ile yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Gürer, tarımda planlama için sağlıklı verilere ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “İlk tarım sayımı 1927 yılında yapıldı. 1950 yılından itibaren yıllık tarım sayımı kararı alındı. Ancak AKP iktidarı 22 yıldır bu sayımı gerçekleştirmedi” dedi.

Planlama İçin Verilerin Doğru Olması Gerekmektedir

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında yapılan protokolle 2001 yılından beri gerçekleştirilmeyen tarım sayımının güncellenmesi planlandı. Gürer, “22 yıldır tarımda planlama eksikliği yaşanmıştır. Ancak son olarak tarım sayımı için atılan adım, tarımda planlı üretim modeline geçişte önemli bir gelişmedir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Gürer, AKP iktidarları döneminde tarımda yaşanan sorunlardan siyasi iktidarın beceriksizliğini sorumlu tutarak, “Değişen Tarım ve Orman Bakanları ile tarımda yapılan plansız uygulamalar, tarımın sorunlarını artırmıştır. Sorunların temelinde siyasi iktidarın beceriksizliği yatmaktadır” ifadelerini kullandı.

TÜİK Tarım Sayımı Uygulamasını Açıkladı

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde yer alan açıklamaya göre, tarım sektörüne ilişkin güncel ve detaylı veriler üzerine inşa edilerek genel tarım sayımının yapılacağı belirtildi. Bu sayımla tarım arazileri ve tarımsal işletmelerin belirleneceği ve saha verilerinin elde edileceği açıklandı. Ancak Gürer, protokolün imzalanmasından itibaren iki yıldır yapıldığı söylenen çalışmaların protokolden ibaret kaldığını belirtti. Gürer, sürecin hızlandırılarak alan tespitlerinin doğru şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Bu hafta hangi yatırım araçları kazandırdı, hangileri kaybettirdi?

Bu hafta hangi yatırım araçları kazandırdı, hangileri kaybettirdi?

Emtia piyasasında tarife belirsizliği

Emtia piyasasında geçen ay ABD’nin tarifelerine ilişkin belirsizliklerle satış baskısı hakim olurken rekor tazeleyen altın pozitif ayrışan az sayıda ürün arasında yer aldı.

Alman otomobil üreticilerinin karı Çin etkisiyle düşüyor

Alman otomotiv endüstrisinde üretim maliyetlerinde artış, ABD gümrük vergisi ve Asya’dan gelen rekabetle gelecek endişesi artarken, yılın ilk çeyreğinde üç büyük Alman otomobil üreticisinin karı Çin etkisiyle geriledi.

Tapu bedelini düşük gösterenler dikkat: Evlere tebligatlar gönderilmeye başlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi kayıp kaçaklarına ilişkin denetimlerini sıkılaştırıyor. Geçtiğimiz dönemlerde özellikle kira gelirlerinin beyanı için denetimler hızlanmış, kira gelirini beyan etmeyen mükelleflere yazılar gönderilmişti. Bu kez de konut satışı için harekete geçildi. Satış sırasında tapu harcını düşük göstererek vergi kaçıranlara Gelir İdaresi’nden tebligatlar gönderildi. İşte detaylar…

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir