Cenevre’de Kıbrıs Görüşmeleri Başlıyor

BM Genel Sekreteri Guterres’in Çağrısıyla Cenevre’de Kıbrıs Görüşmeleri Gerçekleşecek

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in çağrısı üzerine Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk liderleri ile garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere 17- 18 Mart tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde gayri resmi görüşmelerde bulunacaklar.

Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla gerçekleştirilecek toplantıda, Türk tarafı eski müzakere süreçlerinin devamı ya da yeni bir sürecin başlangıcı olarak nitelenmeyeceğini belirtirken, Rum tarafı ise BM parametreleri çerçevesinde yeni bir müzakere sürecine destek verdiğini ifade ediyor. Ancak taraflar arasındaki derin görüş farklılıkları nedeniyle ilerleme sağlamanın zor olabileceği ifade ediliyor.

17 Mart akşamı başlayacak olan toplantıya Kıbrıs’ın liderleri yanı sıra Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’den üst düzey yetkililer katılacak. Toplantılar, BM Genel Sekreteri Guterres’in liderliğinde gerçekleşecek olup, sonuçların 18 Mart’ta çıkması bekleniyor. Tarafların yanı sıra Guterres’in ikili görüşmeler gerçekleştirmesi ve genişletilmiş toplantı formatında da bulunması bekleniyor.

Cenevre toplantısı öncesinde son olarak 2017’de Crans Montana’da yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedilememişti. Bu kapsamda, Kıbrıs Türk lideri Tatar’ın, federasyon temelli bir çözümün müzakere edilmeyeceğini açıklamasının ardından, BM Genel Sekreteri Guterres’in yeni bir müzakere zemininin olmadığı yönünde rapor sunulmuştu.

‘İki Ayrı Devlet Gerçeği Kabul Edilmeli’

Cenevre’deki görüşmelerde Kıbrıs meselesine ilişkin gelecek döneme yönelik görüş alışverişi yapılması beklenirken, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı, iki ayrı devlet ve halk gerçeğinin kabul edilmesi gerektiğini savunuyor. Bu doğrultuda, resmi müzakerelerin başlaması için Kıbrıs Türkleri’nin egemenlik haklarının uluslararası toplumca tanınması gerektiği vurgulanıyor.

Cenevre toplantılarına ilişkin beklentiler ve tarafların tutumlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Kıbrıs liderleri, farklı görüşlere sahip olsa da yapıcı bir şekilde toplantıya yaklaşacaklarını belirtiyor. Ancak, taraflar arasındaki temel anlaşmazlıklar nedeniyle, müzakerelerde ilerleme sağlanmasının zor olabileceği öngörülüyor.

Kıbrıs Rum Tarafı 2017 Sürecinin Devamını İstiyor

Rum liderler, Crans Montana toplantılarının kaldığı yerden devam etmesini istiyor ve federasyon temelli müzakerelerin dışında bir seçeneği kabul etmeyeceklerini belirtiyor. Kıbrıs’ın tek egemen ve uluslararası temsiliyeti bulunan bir devlet olarak yaşaması gerektiğini savunuyorlar.

Crans Montana görüşmelerinde taraflar arasında üzerinde anlaşmaya varılamayan noktalar arasında garantörlük konusu yer alıyordu. Türk tarafı, adadaki askeri varlığın sürmesi gerektiğini savunurken, Rum tarafı ise Türk askerlerinin adadan çekilmesini talep ediyordu.

Sonuç olarak, Cenevre’deki toplantılar Kıbrıs sorununun çözümü adına kritik bir süreci temsil ediyor ve taraflar arasındaki farklılıkların aşılarak ortak bir anlaşmaya varılması bekleniyor.

Related Posts

Bursa’da eğlence mekanında hesap kavgası çıktı! 1 ölü 2 yaralı

Bursa’da bir eğlence mekanında çalışanlarla müşteriler arasında çıkan kavgada Hakan Uyanık hayatını kaybetti, 2 kişi de yaralandı. Uyanık’ın, mekanda hesap yüzünden tartışan arkadaşları arayınca olay yerine gittiği belirtildi

Metrobüsün içindeki dehşet saniye saniye kaydedildi

Beylikdüzü’nde 1 kişinin öldüğü 40 kişinin yaralandığı metrobüs kazasına ilişkin otobüs içinden güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.

İsrail, yıkım kararı bildirmeden Nur Şems Mülteci Kampı’nda Filistinlilere ait 4 binayı yıktı

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’daki Nur Şems Mülteci Kampı’nda Filistinlilere ait konutların bulunduğu 4 binayı yıktı. Filistinli aktivist Süleyman ez-Zuheyri,yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun, Batı Şeria’nın kuzeyinde ve Tulkerim şehrinin doğusunda bulunan Nur Şems Mülteci Kampı’ndaki Menşiyye Mahallesi’ndeki evleri yıktığını aktardı.

Parlamento Başkanı’ndan dikkat çeken açıklama: Ermenistan vergi için esrara yol verecek mi?

Ermenistan Parlamento Başkanı Alen Simonyan, Deep TALKS programında yaptığı açıklamada, esrarın Ermenistan’da yasallaşması gerektiğini belirtti. Simonyan, esrarın dünya genelinde kontrolsüz şekilde yayılmaya devam ettiğini ve bunun, yasallaştırılarak …

Meksika’dan Google’a dava

Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, Google’a, ABD’de kullanılan harita uygulamasında “Meksika Körfezi” adını “Amerika Körfezi” olarak değiştirdiği gerekçesiyle dava açtıklarını duyurdu.

SÖZCÜ’nün torpil haberi meclis gündeminde

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, SÖZCÜ’nün Karaman İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştirilen ve kamuoyunda torpil iddialarıyla tartışma yaratan daimî işçi alımı haberini TBMM gündemine taşıdı. Ünver, İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, işe alınan kişilerin büyük bölümünün iktidar partisinin teşkilat mensuplarının yakınları olduğuna dair iddiaları sordu.