Teknoloji Haber Sitesi

Eğitim, Sağlık, Ekonomi, Teknoloji Haber Sitesi

Bütün daha iyidir: Mandalinanın beyaz liflerini neden soymamalısınız?

MANDALİNANIN BEYAZ LİFLERİNİ ÇIKARMAYA DEĞER Mİ? Mandalinanın etli kısmının beyaz kabuğu (terim olarak buna albedo denir) pek çok kişi tarafından pek hoş karşılanmaz. Neredeyse hiç tadı yoktur, yumuşaktır, liflidir ve dişlerinizin arasına takılıp ...

MANDALİNANIN BEYAZ KISMI: FAYDALI MI?

Mandalinanın etli kısmının beyaz kabuğu (albedo olarak da adlandırılır) genellikle pek tercih edilmez. Tat olarak hemen hemen hiçbir şeye benzemez, yumuşaktır, liflidir ve dişler arasında sıkışabilir. Kolay yolu kabuğunu soyup bir kenara atmak olabilir. Ancak acele etmeden bu işlemi gerçekleştirmek önemlidir çünkü beyaz kabuk, tat eksikliğine rağmen değerli bitkisel bileşenler ve posadakinden biraz daha az C vitamini içerir. Aslında albedo, turunçgillerin en faydalı kısımlarından biridir!

BEYAZ KABUĞUN YARARLARI NELERDİR?

C vitamini ile beraber, beyaz albedo lifleri aynı zamanda şunları içerir:

Pektin: Kolesterolü düşürmeye ve tokluk hissini artırmaya yardımcı olan çözünür bir lif;

Flavonoidler – Hesperidin ve Naringenin: Hesperidin iltihap giderici, venotonik ve venoprotektif özelliklere sahipken, Naringenin kan şekerini dengeler. Aynı zamanda naringenin, ananastaki bromelain enzimine benzer şekilde yağ yakıcı etkilere sahiptir. Grip için en iyi kaynaklar greyfurttur. Günlük naringenin miktarını alabilmek için günde yarım meyve ve 1 tatlı kaşığı albedo tüketmek yeterlidir. Mandalinada ise bu maddenin dozu yalnızca birkaç meyveden elde edilebilir.

Unutmayın: Mandalinayı aşırı tüketmekten kaçının; uzmanlar günde 4-5 adet ile sınırlamanızı tavsiye eder.

Hesperidin’in antialerjik ve kanser önleyici özelliklerini belirtmek gerekir. Ayrıca, bazı araştırmalar hesperidin maddesinin yaşlı kadınlar için faydalı olduğunu göstermiştir – menopoz semptomlarını hafifletir ve hormonal dengenin sağlanmasına yardımcı olur. Hesperidin, mandalinanın yanı sıra portakal, limon ve greyfurt gibi meyvelerin kabuklarında ve suyunda da bulunur.

Karotenoidler: Karaciğer kanseri riskini azalttığı kanıtlanan maddeler. Mandalina albedosu, meme kanserine karşı koruma sağlamada yardımcı olan limonen adlı bir diğer anti-kanser maddesini de içerir.

BU MADDELERİN BAŞKA KAYNAKLARI NELERDİR?

Eğer beyaz mandalina kabuğunu yemek istemiyorsanız ve faydalarını hatırlamanıza rağmen tüketmek istemiyorsanız, bu maddeleri diğer kış meyvelerinden ve sebzelerinden alabilirsiniz. Özellikle elma ve sonbahar armudu oldukça faydalıdır. Beyaz lahana, lif ve C vitamini açısından zengin olup taze veya turşu olarak tüketilebilir.