Uzmanı anlattı: Ağız sağlığı beyni nasıl etkiliyor?

Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, ağız sağlığının beyin üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Özkan, ileri diş eti hastalıklarının yalnızca diş kaybına yol açmakla kalmayıp aynı zamanda beyin sağlığını tehdit eden bir enflamasyon kaynağı olduğunu belirtti.

DEMANS RİSKİ 2 KAT ARTIYOR

2024 yılında yapılan bilimsel araştırmalara göre, diş eti hastalıkları olan bireylerde demans riski 2 kat artıyor. Özellikle Porphyromonas gingivalis bakterisinin, alzaymıra neden olan amiloid plakları tetiklediği bilimsel olarak kanıtlandı. Diş kaybı yaşayan bireylerde hafıza performansının %35 düştüğü ve dikkat süresinin %28 azaldığı ortaya konuldu.

DİŞ SIKMANIN BEYİN ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Diş sıkma ve gıcırdatmanın (bruksizm) beyin sağlığına olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özkan, çiğneme sırasında çene kaslarının aktif kullanılmasıyla beyne daha fazla kan pompalanarak hafıza ve dikkat süresinin güçlendiğini, ancak aşırı diş sıkmanın bu faydayı tersine çevirdiğini belirtti.

BEYİN SAĞLIĞI İÇİN AĞIZ SAĞLIĞINIZI KORUYUN

Prof. Dr. Özkan, ağız ve diş sağlığını korumanın beyin sağlığı için de kritik olduğunu belirterek şu tavsiyelerde bulundu:
?? Düzenli diş hekimi muayenesi yaptırın.
?? Eksik dişlerinizi implant veya uygun tedavilerle telafi edin.
?? Çürük dişlerinizi zamanında tedavi ettirin.
?? Diş eti hastalıklarının ilerlemesini önlemek için diş taşı temizliği yaptırın.
?? Sabah ve akşam 2’şer dakika dişlerinizi fırçalayın, diş ipi ve dil temizleyici kullanın.
?? Günde 10 dakika şekersiz sakız çiğnemek demans riskini %17 azaltıyor.
?? Çene egzersizleri yaparak beyin fonksiyonlarını destekleyin.

Diş sağlığınızı koruyarak beyin fonksiyonlarınızı güçlendirebilir, ilerleyen yaşlarda oluşabilecek nörolojik hastalıkların önüne geçebilirsiniz.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanılmalı

Uzmanı uyardı: Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanılmalı

Adana Şehir Hastanesi’ndeki sağlık emekçilerinin sorunları bitmiyor: Mevcut personel sayısı hasta yoğunluğunu karşılayamıyor

Adana Şehir Hastanesi’nde mevcut personel sayısı, hasta yoğunluğunu karşılamakta yetersiz kalıyor. Nöbetlerin yaygınlaşması, sağlık emekçisinin motivasyonunu ve memnuniyetini olumsuz etkiliyor.

Gözünüz kaşınıyorsa dikkat: Uzmanından göz sağlığı için kritik uyarılar!

Gözünüz kaşınıyorsa dikkat: Uzmanından göz sağlığı için kritik uyarılar!

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlar

Dr. Jale Demir, hastanın diş beyazlatma nedenin biri de sigarayı bırakmak için motivasyon kazanma isteği olduğunu vurgulayarak, diş beyazlatmanın sadece estetik görünüş değil, bir tedavi olarak bilinmesi gerektiğinin altını çizdi.