NASA, 4,5 Milyar yıllık asteroitten yeni bilgilere ulaştı! Yaşam nasıl başladı?

Bennu Asteroidinden Gelen Numunelerde Sıvı Su Kalıntıları Keşfedildi

Bilim insanlarının NASA’nın OSIRIS-REx görevi kapsamında Bennu asteroidinden aldıkları numunelere ulaşmaları zaman aldı ancak beklemeye değdi. Nature dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmada, OSIRIS-REx’in getirdiği örneklerde beklenmedik bir keşif ortaya konuldu: Sıvı su buharlaşmasından kalan bileşenlerin kalıntıları.

Popular Science’a konuşan makalenin baş yazarı Tim McCoy, bu bileşenlerin keşfinin şaşırtıcı olduğunu belirtiyor. McCoy, “Bu mineralleri bulmak kesinlikle sürpriz oldu” diyor.

Araştırma ekibinin yüzlerce yıl meteorit inceleme deneyimine sahip olduğunu ancak bu minerallerin bazılarını hiç kimsenin daha önce görmediğini vurgulayan McCoy, keşfin önemli bir kısmının, söz konusu bileşenlerin, tuzlu sıvı çözeltilerinin buharlaşması sonucu çökelmiş olması gerektiğinden kaynaklandığını belirtiyor.

Bu bileşenlerin varlığı, Bennu’nun geçmişinde bir noktada sıvı suyun bulunduğuna veya daha doğru bir ifadeyle, Bennu’nun türediği antik asteroidin geçmişinde sıvı suyun varlığına işaret ediyor. McCoy’a göre bu, suyun muhtemelen yüzeyde değil, asteroidin altında bir damar veya cep şeklinde bulunduğunu gösteriyor.

Su, büyük olasılıkla uzun süre sıvı halde kaldı ve çözülen mineraller, suyun daha uzun süre sıvı halde kalmasına olanak sağlamış olabilir. Araştırmacılar, toplamda 11 bileşen keşfetti ve hepsi tuzlu su çözeltilerinde yoğunlaşıp, suyun daha sonra buharlaşmasıyla çökelmiş.

Bu bulgu, Bennu’nun ata asteroidinde sıvı suyun varlığını gösterir ve yaşamın ilk evrelerine ilişkin heyecan verici bir olasılık sunar. Bennu, yaşamın oluşumunda rol oynamış olabilir çünkü sıvı su ceplerinde karmaşık organik bileşenlerin gelişimi için uygun bir ortam yaratıyor.

McCoy’a göre bu tuzlu çözeltilerin benzerinin Saturn’ün uydusu Enceladus ve Mars’ın uydusu Ceres’in iç kısımlarında olabileceği aktarılıyor.

Related Posts

ABD’den Huawei’e yönelik yeni karar

ABD’de yargıç, Çin’in merkezli teknoloji şirketi Huawei’nin, hakkındaki iddianameye yönelik itirazının reddedildiğini bildirdi.

CERN’de tarihi deney: Bu iki madde ilk kez çarpıştırılıyor! Peki ama neden?

CERN’de bulunan dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısında, tarihte ilk kez Proton ve Oksijen çarpıştırıldı. Yeni çarpışmayla başlayan bu sürecin evrenin sırlarına ışık tutması bekleniyor.

Instagram’dan Spotify bombası: Artık şarkılar dinlenebilecek

Instagram, kullanıcıların uzun süredir beklediği bir özelliği nihayet hayata geçirdi. Artık Spotify üzerinden Instagram Stories’e paylaşılan şarkılar sessiz kalmayacak. Yeni özellikle birlikte, hikâyeyi izleyenler şarkının kısa bir ön izlemesini Instagram üzerinden doğrudan dinleyebilecek.

iPhone 17 Pro ve iPhone 17 Air görüntülendi

Apple’ın yeni iPhone 17 modelleri, siyah renk seçeneğiyle geri mi dönüyor? Uzun bir süredir iPhone Pro modellerinde saf siyah rengi görmemiştik, ancak yeni sızıntılar, iPhone 17 Pro ve iPhone 17 Air’in saf siyah renk seçenekleriyle gelebileceğini gösteriyor.

Huawei FreeBuds 6 ile yeni nesil ses deneyimi

Teknoloji devi Huawei, kablosuz kulaklık serisine yeni bir halka ekledi: FreeBuds 6. Markanın üst düzey modeli FreeBuds Pro 4’ün bir alt segmentinde konumlanan FreeBuds 6, yaklaşık 170 dolarlık fiyat etiketiyle piyasaya sürüldü. Nixanbal adlı …

Meta yeni akıllı gözlüğü duyurdu

3K video çekebilen Meta’nın akıllı gözlüğü sporculara uygun tasarımıyla da ön plana çıkıyor.