Prof. Dr. Hüseyin Toros: Hava kirliliği gizli katildir

İstanbul’da Artan Hava Kirliliği Uzmanlar Tarafından Değerlendirildi

İstanbul’da son günlerde artan hava kirliliğine ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, hava kirliliğinin genellikle gözle görülmediğini ve dünyada her yıl hava kirliliğinden 7 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini belirtti. Toros, hava kirliliğini “gizli katil” olarak tanımlayarak, solunan havadaki kirleticilerin vücut üzerinde zamanla olumsuz etkiler bıraktığını vurguladı.

İstanbul ve çevresinde etkili olan yüksek basınç sistemi nedeniyle hava kirliliğinin tehlikeli seviyelere ulaştığını söyleyen Toros, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen Hava Kalitesi İzleme İstasyonları’nda zaman zaman kırmızı renkle işaretlenen Sağlıksız Hava uyarılarının yapıldığını ifade etti. Bu durumda, uzmanlar işi olmayanların evlerinden çıkmamaları konusunda uyarılarda bulunuyor.

İstanbul’da Hava Kirliliğini Etkileyen Kaynaklar

Hava kirliliğini etkileyen üç temel kaynağı açıklayan Prof. Dr. Hüseyin Toros, bunları araçlar, ısınma ve sanayi tesisleri olarak sıraladı. Toros, özellikle araç trafiğinin olduğu bölgelerde kirleticilerin yoğunlaştığını belirterek, İstanbul’daki hava kirliliğinin trafik yoğunluğu, ısınma kaynakları ve sanayi tesislerinin durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini ifade etti.

En Temiz Hava Sabah Trafiği Başlamadan Önce

Sabah trafiğinin başlamadan önce hava kalitesinin en yüksek olduğunu belirten Toros, bu nedenle spor yapmak isteyenlerin sabah saatlerini tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Toros, havadaki kirleticilerin vücuttan atılması için yeterli su tüketiminin önemli olduğunu da vurguladı.

Yağışların Ardından Hava Kalitesi

Yağmur ve karın atmosferi temizlediğini belirten Toros, yağış sonrasında havanın daha temiz olduğunu ve genellikle rahatça dışarı çıkılabileceğini açıkladı. Ancak son günlerde yağmur yağmadığı için atmosferdeki toz partiküllerinin havada kalma olasılığının arttığını belirtti.

Related Posts

Yüzüncü günde Saraçhane’de tarihi miting! Özgür Özel halka seslenecek

CHP, İmamoğlu’nun tutuklanmasının 100. günü dolayısıyla, mücadelenin ilk adresi olan Saraçhane’de bir miting düzenliyor. CHP lideri Özgür Özel konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.

Trump: Savaşın bitmesi için Netanyahu’ya karşı katı olacağım

ABD Başkanı Donald Trump “Gazze Şeridi’ndeki savaşın bitmesi için Netanyahu’ya karşı katı olacağım” dedi.

Muğla’da odalar ve borsalar zeytin yasası için ayakta

Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) ortak açıklama yaparak, zeytinlik alanlarda sanayi, madencilik ve enerji projelerine izin verilmesini içeren, kamuoyunda ‘Zeytin Yasası’ olarak bilinen torba yasanın stratejik öneme sahip tarımsal üretim alanlarına zarar vereceği endişesini dile getirdi.

AB’nin dönem başkanlığı önce Danimarka’ya sonra Rum Yönetimi’ne geçecek

AB’nin 6 ayda bir dönüşümlü olarak ülkeler arasında üstlenilen dönem başkanlığı 6 ay boyunca Danimarka’ya ardından da 1 Ocak 2026’da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) geçecek.

Yaşlı adam, karısını tüfekle katletti!

Adıyaman’ın Gerger ilçesinde Ahmet Dolaş, tartıştığı eşi Leyla Dolaş’ı av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Zanlı jandarma tarafından gözaltına alındı.

Ağaç gibi nefes alan malzeme: Canlı yapı karbonu havadan çekiyor

İsviçre’deki ETH Zürih Üniversitesi’nde bilim insanları, havadaki karbondioksiti ağaçlar gibi emebilen canlı bir malzeme geliştirdi. Malzeme, fotosentez yapan bakteriler sayesinde karbondioksiti hem organik hem de mineral forma dönüştürebiliyor.